Pages

Saturday 25 January 2014

Cashew Cranberry Chocolate

Assalamualaikum w.b.t.
Masak aper tuuu....hehehe...hari ni hari cuti. Hari untuk merehatkan diri. Tapi kat rumah saya ni kelentung kelentang, gong greng gong greng orang sedang ubahsuai tandas. Kat mana nak berehat pun tak tahu. Harap2 hari ni siapla semuanya. Sakit dada & mata tengok rumah berdebu saja. Disebabkan malas nak masak dengan keadaan rumah yang berdebu sana-sini, saya merajinkan diri buat coklat saja. Mudah sangat nak buatnya. Jom kita tengok resepinya. Coklat ni sedap tau...gabungan rangupnya gajus, masam manis cranberry & manis pahit dark coklat.
CASHEW CRANBERRY CHOCOLATE
350gm coklat masakan, cairkan
1 1/2 cawan gajus, dibakar
1/2 cawan dried cranberry

LANGKAH2 PENYEDIAAN
1. Cairkan coklat secara double-boiler. Kalau nak masukkan dalam microwave pun boleh juga. Saya guna kaedah double-boiler jer.
2. Sementara itu, bakar biji gajus di dalam oven selama 5-8 minit atau sehingga masak.
3. Satukan biji gajus & cranberry di dalam mangkuk. Kemudian tuangkan coklat cair tadi. Gaul rata. Tuangkan ke dalam loyang 10 inci x 12 ini (loyang marble shortbread) & ratakan.
4. Untuk menyenangkan & supaya bar coklat sama saiz, letakkan cetakan di atas coklat sebagai penanda supaya senang untuk memotong nanti.
5. Bekukan di dalam peti sejuk. Siap

Note: gambar saya masukkan kemudian.

No comments:

Post a Comment