Pages

Tuesday 4 February 2014

Biskut Dahlia

Assalamualaikum w.b.t.
Hari yang ceria...sunny day. Tiba² terasa teringin nak makan biskut dahlia. Dah terasa-rasa biskut ni melting in my mouth...haish! Jadi, dengan penuh tenaganya terus ke dapur & mulakan operasi membuat biskut dahlia. Ater... camner badan tak membolat dengan jayanya. 
BISKUT DAHLIA
300gm mentega
150gm gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Bahan A: Disatukan & Diayak
220gm tepung gandum
120gm tepung jagung
170gm tepung kastad
Hiasan: ceri merah & hijau, dipotong kecil

LANGKAH2 PENYEDIAAN
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin & alas dengan baking paper.
2. Putar mentega & gula aising hingga berkrim. Masukkan kuning telur & esen vanilla. Putar sebati. Perlahankan speed, masukkan Bahan A sedikit demi sedikit sehingga habis.
2. Adunan biar lembut sedikit supaya mudah untuk menekan nanti. Masukkan adunan ke dalam acuan semperit/dahlia & tekan ke atas dulang tadi. Jarakkan sedikit.
3. Bakar selama 15-20 minit, ikut pada tahap kepanasan oven masing².
3. Note: Kalau tengok pada gambar tu, satu tu kuning terang & satu lagi agak pucat. Jadi, kalau mahu kuning terang, lebihkan tepung kastad & kurangkan tepung gandum. 
Yang ini, lebihkan tepung kastad ~ 5-10gm, gambar siap di bakar, lupa nak snap.
Siap dibakar

No comments:

Post a Comment