Pages

Wednesday 15 January 2014

Puding Buah Naga / Dragon Fruit

Assalamualaikum w.b.t.
Semalam lepas dah makan malam, mulut terasa nak makan manis² pulak. Buka peti sejuk, nampak buah naga tergolek² sebiji. Buka freezer ada whipping cream. Ok, boleh teruskan projek.
PUDING BUAH NAGA
Puding/Lapisan Putih
5gm agar² serbuk
110gm gula pasir
400ml air
1 cawan non-diary whipping cream, dipukul sehingga kaku
Puding/Lapisan Merah
300gm isi buah naga merah, dikisar
10gm agar² serbuk
240gm gula pasir
2-3 sudu teh perahan limau nipis
950ml air
10 biji buah starwberry, diksiar (opt)
 LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Puding Merah: Didihkan air. Satukan agar² & & gula & masukkan ke dalam air mendidih tadi. Kacau rata hingga gula melarut. Masukkan buah naga & strawberry kisar. Kacau rata. Matikan api dahulu, baru masukkan air perahan limau nipis.
2. Tuangkan ke dalam loyang/acuan & biarkan ¾ beku.
3. Puding Putih: Didihkan air. Satukan agar² & & gula & masukkan ke dalam air mendidih tadi. Kacau rata hingga gula melarut. Masukkan whipping cream. Kacau sebati & biarkan mendidih sekejap. Tuang ke atas adunan merah tadi. Bekukan.
4. Note: Cakar² manja adunan merah supaya adunan putih melekat elok nanti.

No comments:

Post a Comment