Pages

Tuesday 26 November 2013

Kaswi Tepung Kacang Hijau

Assalamualaikum w.b.t.
Semalam kemas² dapur, terjumpa pula baki tepung kacang hijau masa puasa hari tu. Dudukla menung² dok fikir apa nak dibuat dengan tepung ni..nak buang..rasa macam membazir. Jadi, mohler kiter godek² kat internet...kot² terjumpa resepi yang berkenan di hati. Bagai dikata, uncle google rekomenkan salah satu resepi kat sini. Jadi mari kita semak resepi yer.... (resepi ni saya olah sedikit..). Kuih ni rasanya sedap & 'halus' saja teksturnya.
KASWI TEPUNG KACANG HIJAU
Loyang 10 inci x 10 inci
Bahan A
200gm tepung kacang hijau
200gm tepung ubi kayu
600gm santan, sedang pekat
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh pandan paste
sedikit pewarna green apple
Bahan B
500ml air
380gm gula pasir (saya guna 220gm gula melaka + 140gm gula pasir)

 ½ sudu teh garam halus
2 helai daun pandan, disimpul

LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Panaskan kukusan & sapukan loyang dengan sedikit minyak & alas dengan plastik.
2. Satukan bahan A & kacau rata.
3. Masak bahan B hingga gula larut & mendidih. Tuangkan ke dalam adunan bahan A ketika masih panas & kacau sebati. Saya gunakan whisk.
4. Tapiskan adunan ke dalam loyang tadi. Kukus selama 40 - 50 minit. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk elakkan wap air menitis ke atas kuih. 
5. Sekiranya menggunakan acuan kecil, sapukan minyak & panaskan sekejap. Tuangkan adunan & kukus selama 20 minit.
6. Biarkan kuih betul² sejuk, baru dipotong. Ini akan menghasilkan potongan yang licin & cantik. Gunakan pisau plastik.
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment