Pages

Tuesday 18 March 2014

Kuih Keria Keledek Oren

Assalamualaikum w.b.t.
Bersiaran lagi kali ini. Kuih ni buat petang Ahad lepas. Tak sempat nak update on the day. Hari cuti jarang boleh update sangat sebab busy marathon cerita Korea kat internet..hihihi. Kuih keria ni sedap sangat. Kalau nak sedap kuih keria ni jangan guna banyak tepung sangat. Masukkan tepung sikit jer, baru best. Biasa kalau kita beli macam banyak tepung dari ubi keledek kan. Tapi buat sendiri lagi puas hati. Sekilo ubi dapat banyak sangat... bolehla bagi kat jiran² merasa. Kali ni saya beli keledek oren. Jadi saya namakan Kuih Keria Keledek Oren lah yer... :)
KUIH KERIA KELEDEK OREN
3 ketul keledek oren (±600gm)
Bahan B: Diayak
1 cawan tepung gandum/secukupnya
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh baking powder (optional)
Sira Gula
1 cawan gula pasir
¼ cawan air
LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Kupas ubi keledek, potong kecil & rebus sehingga lembut. Angkat & toskan. Lecek ubi sehingga lumat. Pastikan betul² halus, baru kuih nampak cantik bila kita menerap/ menguli nanti.
2. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit & uli sehingga menjadi doh yang lembut. Jika terlalu lembut/lembik, tambahkan sedikit tepung lagi sehingga mendapat doh yang dikehendaki.
3. Sapukan tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil sedikit doh, bulat²kan & leperkan sedikit. Kemudian lubangkan ditengah² kuih tadi. Aturkan ke atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Buat sehingga habis adunan. Atau boleh juga menggunakan acuan kuih donut yang kecil tu...macam saya buat ni.
4. Panaskan minyak dalam kuali & goreng kuih hinga keperangan dengan api sederhana. Jangan lama sangat, nanti hangus. Angkat & toskan minyaknya. 
5. Sira Gula: Masukkan air & gula ke dalam kuali. Nyalakan api & kacau selalu sehingga likat. Masukkan kuih tadi & gaul rata sehingga bersalut semuanya. Kacau sehingga kuih nampak 'bersakar' - macam dalam gambar. Siap. Mudah jer kan..

No comments:

Post a Comment