Pages

Tuesday 21 January 2014

Kerabu Mangga

Assalamualaikum w.b.t.
Hari ni saya nak share cara² membuat kerabu mangga. Buah mangga ni kakak saya bawa dari Melaka masa datang hari Thaipusam dulu tu. Banyak dia bawa: buah mangga, rebung jeruk & udang kering dari Sabah. Terimaksih jer lah. 
KERABU MANGGA
Bahan A: Diracik/Dihiris
2-3 biji mangga muda, hiris memanjang
1 biji tomato, buang biji & potong memanjang
1 biji timun, hiris memanjang (opt)
1 kuntum bunga kantan, diracik
1 biji bawang holland/bawang merah, potong kasar
Bahan B: Disatukan & Digaul Rata
3-4 biji limau nipis, diambil jusnya
10 biji cili padi, dipotong halus
2 ulas bawang putih, diracik halus (opt)
2 sudu sos ikan (nampla)
garam & gula secukup rasa
Taburan
ikan bilis goreng
kacang tanah, disangai & ditumbuk kasar
Dengan taburan ikan bilis & kacang tanah
LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk. Gaul rata. Tuangkan Bahan B & gaul rata. Sesuaikan rasanya. 
2. Alaskan pinggan dengan daun salad & letakkan kerabu mangga. Jika suka boleh taburkan bahan taburan. Siap untuk dihidangkan.
3. Note: Kalau suka pedas, lebihkan cili padi.

No comments:

Post a Comment