Pages

Tuesday 17 December 2013

Bolu Kukus Pelangi Putih Telur

Assalamualaikum w.b.t.
Bismillahirrahmanirrahim
Bersua lagi kita. hari ni kita main masak² lagi. Dalam peti sejuk ada lebihan putih telur. Minggu lepas buat kek lapis roll, banyak guna kuning telur sahaja. Jadi putih telurnya tak tahu nak buat apa dah. So, jom kita tanya uncle google. Jadi dia tunjukkan kita rumah ni. Ayat² di bawah telah diolah mengikut cara saya.
BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR
Bahan A: Dipukul Kental
500ml putih telur
300gm gula pasir
1 sudu besar ovalette
½ sudu teh garam halus
Bahan B: Diayak
250gm tepung gandum
25gm susu tepung (saya guna nespray)
1 sudu teh baking powder
Bahan C: Disatukan
80ml mentega cair
100ml susu cair/fresh milk
Bahan D (Optional)
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh lemon paste
LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Panaskan pengukus. Oles loyang dengan butter & alaskan dengan baking paper.
2. Satukan Bahan A. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang & kental (macam adunan kuih bahulu).
2. Masukkan Bahan B & C berselang-seli & putar dengan kelajuan perlahan sehingga semuanya bergaul rata & sebati.
3. Bahagikan kepada 4 bahagian sama banyak. Setiap bahagian masukkan pewarna/emulco kesukaan.
4. Ambil satu bahagian & tuangkan ke dalam loyang. Kukuskan ia selama 7-10 minit. Tutup dengan aluminium foil. Kemudian lapiskan dengan lapisan kedua & begitulah seterusnya sehingga siap keempat² adunan. Untuk lapisan akhir, kukuskan selama 20-30 minit.
5. Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.

 


No comments:

Post a Comment