Pages

Monday 9 December 2013

Corrot Cup Cake

Assalamualaikum w.b.t.
Sekarang ni musim hujan. Negeri² kat pantai timur seperti Kuantan, Trengganu & Kelantan diletak dalam keadaan berjaga-jaga. Dijangka gelombang kedua akan berlaku. Pada sesiapa yang tak dapat membantu, berdoalah semoga semuanya selamat.
Ok..ni resepinya. Sebenarnya resepi ni lebih-kurang jer dengan resepi ini. Cuma ada adjust sikit-sikit jer.
CARROT CUP CAKE
Bahan A: Disatukan & Diayak
250gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1½ sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh garam halus
3 sudu teh serbuk kulit kayu manis
Bahan B: Diputar Sebati
4 biji telur grade A
225gm minyak jagung (3½ cawan)
240gm gula perang
Bahan C
50gm dessicated coconut
240gm parutan lobak merah
1 biji epal granny smith, dikupas & diparut
1 cawan kismis hitam
Topping: Cream Cheese
120gm mentega
150gm Philadelphia cream cheese
2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar gula aising, diayak
4 sudu teh parutan kulit lemon

LANGKAH² PENYEDIAAN
1.  Panaskan oven pada suhu 180°C. Sediakan acuan kertas cup cake/muffin. Ketepikan.
2. Masukkan Bahan B ke dalam mixer & putar sebati sehingga gula hancur. Kemudian masukkan Bahan A sedikit demi sedikit sehingga habis. Putar sebati, speed sederhana.
3. Masukkan Bahan C. Gaul sebati dengan spatula sahaja. Tuangkan ¾ penuh ke dalam paper cup. Kalau mahukan cup cake yang tinggi, bolehla tuang hampir penuh.
4.  Bakar selama 20-25 minit mengikut tahap kepanasan oven masing².
5. Pastikan cup cake sejuk sepenuhnya sebelum diletakkan topping.
6. Cream Cheese: Satukan mentega & cream cheese & putar sehingga kembang. Masukkan gula aising & esen vanilla. Terus putar hingga adunan menjadi gebu & halus. Pipekan pada cup cake. Siap. Kalau suka boleh taburkan chocolate rice atau manik² gula sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment