Pages

Monday 24 March 2014

Lomak Cili Padi Telur Ikan Duri

Assalamualaikum w.b.t.

Dear all... sedang buat aper tu... macammana cuaca di tempat anda? Panas? Hujan? Gerimis? Kat Shah Alam sekarang ni, berbahang jugakla... tapi Alhamdulillah... nikmat jugak tu. Hari ni nak share resepi lomak cili padi telur ikan duri. Semalam pergi pasar, nampak tergolek dua ketul telur ikan duri, terus beli. Ini lauk semalam yer...
MASAK LEMAK TELUR IKAN DURI
2 ketul telur ikan duri, dikukus selama 10 minit
2 helai daun kunyit, 1 dikoyak & 1 lagi di racik kasar
2-3 keping asam gelugur
1 biji kelapa, jadikan 1.5 cawan santan cair & 1 cawan santan pekat
Bahan A: Ditumbuk/Dikisar
1 labu bawang besar (sederhana)
10 biji cili padi merah, nak pedas lagi lebihkan cili
1 inci kunyit hidup
Bahan B: Diketuk
1 batang serai
1 inci lengkuas
 

LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Masukkan bahan A, Bahan B & asam keping ke dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga cili masak.
2. Masukkan santan cair, telur ikan & daun kunyit yang dikoyak tadi. Masak dengan api perlahan & kena kacau selalu. Jangan tinggal lama² nanti masak lemak nampak tak cantik. Kacau perlahan-lahan. Biar sampai mendidih sikit.
3. Masukkan santan pekat & kacau selalu hingga mendidih. Masukkan daun kunyit yang diracik kasar tadi. Tutp api. Siap. Hidangkan dengan nasi putih & ikan masin. Walla!!...
4. Note: Saya guna santan yang dibeli di pasar, 1 peket RM2.20.

 

No comments:

Post a Comment