Pages

Sunday 16 March 2014

Kuah Rojak Petis

Assalamualaikum w.b.t.
Selamat hari ahad semua. Alhamdulillah hari ni hujan turun membasahi bumi. Rasa macam hilang sesak nafas... Kalau tak dalam rumah pun bau asap. Moga² hilanglah jerebu. Terasa rindu nak tengok langit yang kebiru-biruan. Walaupun sekejap hujan menyinggah membasahi bumi, tapi syukur alhamdulillah..dah tak ada bau asap dah. Kalau tak, kejap ke dapur, sebab bila bau asap terus set kat kepala, lupa padam api dapur. Seperti biasalah bila hujan, perut punc epat lapar. Encik Suami request nak makan rojak sotong, tapi kuahnya kena buat sendiri. Jadi kitapun buatlah kuah petis hari ni. Kuah rojak ni untuk rojak buah, kuah merah rojak sotong tak buat pun...
KUAH ROJAK/KUAH PETIS
 
± 400ml kicap lemak manis
450gm gula merah/nesan/gula melaka
gula pasir secukupnya (optional)
2 inci belacan, dibakar & dihancurkan
500ml sos cili
50ml sos tomato (optional)
1¾ - 2 cawan cili kering kisar
±¼ cawan bijan, disangai
60gm tepung jagung, dibancuh dengan air 

LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Campurkan cili kisar & kicap, kacau rata. Tapiskan ke dalam periuk/kuali.
2. Masukkan bahan² lain, kecuali tepung jagung & bijan. Nyalakan api & kacau rata. Gunakan api perlahan & kena kerap² kacau. Masak sehingga nampak buih² kecil di tepi² periuk.
3. Ambil bancuhan tepung jagung & tuangkan ke dalam periuk/kualit adi. Cepat² kacau untuk elakkan dari berketul. Kacau lagi sehingga kuah tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan bijan yang disangai tadi & terus kacau sebingga kuahnya nampak berkilat & kelihatan licin.
5. Tutupkan api & sejukkan dahulu sebelum masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk supaya lebih tahan lama.










No comments:

Post a Comment