Assalamualaikum w.b.t.
Salam hari ahad, semuga mendapat rehat yang secukupnya. Di BTS, sekarang nih hujan turun mencurah-curah membasahi bumi BTS. Tiupan angin berdesir kencang.....hujan rahmat. Biasanya bila cuaca begini, perut cepat terasa lapar kan!..Jadi, jomlah kita memenuhi permintaan perut yang lapar...kang lambat-lambat takut dia meragam pulak :). Kita masak makaroni bakar ni ikut bahan-bahan yang ada di dapur. Alhamdulillah...hasilnya tak mengecewakan. Sedap!!!
MAKARONI BAKAR
250gm makaroni (saya guna elbow), direbus lembut, toskan & digaul dgn sedikit butter*
250gm makaroni (saya guna elbow), direbus lembut, toskan & digaul dgn sedikit butter*
1 biji capsicum hijau & merah / 1 biji cili merah & hijau, dihiris serong*
1 tin cendawan butang, dihiris nipis*
1 labu bawang holland, dipotong dadu
3 sudu besar rempah kari daging
sedikit daun bawang/ketumbar
sedikit lada hitam (optional)
daun selasih (optional)
300gm daging cincang
Sos Putih
5 biji telur grade A
3 sudu besar rempah kari daging
sedikit daun bawang/ketumbar
sedikit lada hitam (optional)
daun selasih (optional)
300gm daging cincang
Sos Putih
5 biji telur grade A
220ml fresh milk/susu cair
3 sudu teh tepung jagung
1 keping cheese (optional)
3 sudu teh tepung jagung
1 keping cheese (optional)
parutan keju secukupnya (saya guna mozarella + cheddar)
LANGKAH² PENYEDIAAN
1. Satukan bahan bertanda (*). Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Tumis bawang holland sehingga naik bau. Masukkan rempah kari & kacau lagi sehingga terbit bau.
3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga agak kering airnya. Masukkan bahan bertanda (*) tadi. Kacau sebati. Masukkan pula daun bawang/ketumbar, daun selasih & lada hitam. Kacau rata. Padamkan api.
4. Biarkan sejuk sedikit sebelum masukkan sos putih. Gaul rata & alihkan ke dalam loyang/ bekas tahan panas yang telah digris dgn butter.
5. Taburkan mozarella/cheddar cheese menutupi permukaan macaroni.
6. Bakar pada suhu 170°C selama 20-25 minit. Bakar dengan api bawah dahulu dan 5-8 minit terakhir dgn api atas bawah (untuk mengelakkan permukaan cheese nampak gelap).
7. Hidangkan bersama sos pilihan.
1. Satukan bahan bertanda (*). Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Tumis bawang holland sehingga naik bau. Masukkan rempah kari & kacau lagi sehingga terbit bau.
3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga agak kering airnya. Masukkan bahan bertanda (*) tadi. Kacau sebati. Masukkan pula daun bawang/ketumbar, daun selasih & lada hitam. Kacau rata. Padamkan api.
4. Biarkan sejuk sedikit sebelum masukkan sos putih. Gaul rata & alihkan ke dalam loyang/ bekas tahan panas yang telah digris dgn butter.
5. Taburkan mozarella/cheddar cheese menutupi permukaan macaroni.
6. Bakar pada suhu 170°C selama 20-25 minit. Bakar dengan api bawah dahulu dan 5-8 minit terakhir dgn api atas bawah (untuk mengelakkan permukaan cheese nampak gelap).
7. Hidangkan bersama sos pilihan.
No comments:
Post a Comment