Pages

Monday 7 October 2013

Basic Bread Dough

Assalamualaikum w.b.t.


Hari ni tak tau nak buat apa. So, daripada tak tau buat apa-apa, lebih baik kita buat sesuatu. Boleh juga kenyangkan perut...Ok hari ni kita buat roti asas (basic bread). Kita buat satu adunan dan kita pelbagaikan kepada 2-3 jenis roti. Ok, mari kita semak resepinya. Kalau tak silap saya, saya dapat resepi ini dari blog IzahDaut.

BASIC BREAD
Bhn A: Gaul Sebati
750 gm tepung roti / tepung gandum
100 - 150 gm gula
1½ sudu teh garam
45 gm susu tepung
 sudu teh bread softener
 sudu teh bread improver
11 gm yis (brand mauripan)
Bhn B
375 ml air
2 biji telur, dipukul sedikit
Bhn C
120 gm butter/marjerin
Bhn D
gula kasar untuk tabur (opt)


LANGKAH² PENYEDIAAN

1.  Gaul sebati bhn A. masukkan bhn B ke dlm bhn A & uli sampai licin. Masukkan bhn C & uli sampai adunan tidak melekat ditangan. Biarkan adunan naik 2 kali ganda ± 1 jam (saya tutupkan mangkuk adunan dgn tuala lembap).

2.  Setelah adunan naik 2 kali ganda, tumbuk²kan adunan utk keluarkan angin. Uli sebentar, bulat² kan doh ± 50g setiap satu. Susun dlm loyang, spraykan air atas roti & biar naik 2 kali ganda lagi.

3.  Taburkan gula kasar, jika suka, spraykan sedikit air & bakar pada suhu 180 C ± 30 minit. Keluarkan dari oven & sapukan permukaan roti dgn butter supaya nampak berkilat.

4.  Atau: Bila doh sudah naik & dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat²kan & canaikan doh dgn penggelek. Gulung doh sehingga terbentuk finger bun. Ulang sehingga doh habis. Biar adunan tadi naik mengembang & sapu garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180°C ± 25 minit/permukaan roti perang.

GARLIC SPREAD: Gaulkan Semua Bhn
50 gm butter bergaram, suhu bilik
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 pokok daun ketumbar/parsley, dicincang halus
sedikit lada hitam kisar 
 Roti yang telah siap dibakar & disapu butter

MUSHROOM SOUP
1 keping dada ayam, didadu kecil
500 ml susu segar
1-2 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
1500 ml air, boleh tambah ikut kepekatan yang dikehendaki
1 tin kecil cendawan butang, dihiris
½ cawan tepung jagung/gandum, di bancuh dgn 1 cwn air
sedikit lada hitam

1.  Satukan air & ayam ke dlm periuk. Masak hingga mendidih. Masukkan susu & kiub ayam. Masak guna api perlahan. Masukkan cendawan butang & bancuhan tepung. Kacau sehingga pekat. Perasakan dgn garam & gaul sebati. Sedia untuk di hidangkan bersama roti.

2.  Atau kalau nak senang dan cepat, beli chicken mushroom dalam tin. panaskan & siap untuk dihidangkan.

3.  Kalau suka, bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian lagi, timbang ± 50gm, bulat²kan. Kemudian masukkan inti kacang merah. Biarkan naik sekali ganda. Bakar pada subu 180C ± 25 minit. Kalau suka boleh taburkan bijan selepas direnjis air pada permukaan roti.



No comments:

Post a Comment