Pages

Wednesday 2 September 2015

Puding Cincau Bandung

Assalamualaikum w.b.t.

Hai, bersua lagi kita...alahai..susah betul nak istiqamah nak mengupdate blog kan... tapi tetap cuba jugalah yer...Okey, hari ni kita tengok resepi puding cincau bandung pulak yer. Cuaca panas² mcam sekarang ni, memang sesuai sangatlah...buat puding makan sejuk²..lalu ikut tekak tu..hurmmm..nikmatnya...

PUDING CINCAU BANDUNG
13 gm agar² tali / 10 gm agar² serbuk konnyaku
200-230 gm gula pasir
1000 ml air
1 tin susu cair (400ml)
1 tiub cincau ~ 250gm, disagat halus

Langkah² Penyediaan
1. Rebus agar² tali hingga hancur sepenuhnya, baru masukkan gula pasir & biarkan larut sepenuhnya. Untuk agar² serbuk, didihkan air, masukkan campuran agar² serbuk & gula & kacau hinga larut sepenuhnya.
2. Kemudian masukkan susu cair sepenuhnya & kacau rata. 
3. Bahagikan kepada 2 bahagian - 1 bahagian dicampur dengan cincau tadi & 1 bahagian lagi dicampur pewarna merah. Boleh juga sekalikan semuanya & bekukan.
4. Adunan merah tadi dibahagi kepada 2 bahagian lagi. Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang pilihan & bekukan. Kemudian garikkan dengan garpu & tuang adunan cincau tadi. Bekukan. Akhir sekali lapisan merah. Bekukan.
5. Sedap dimakan sejuk.


No comments:

Post a Comment