Hai, bersua lagi kita...alahai..susah betul nak istiqamah nak mengupdate blog kan... tapi tetap cuba jugalah yer...Okey, hari ni kita tengok resepi puding cincau bandung pulak yer. Cuaca panas² mcam sekarang ni, memang sesuai sangatlah...buat puding makan sejuk²..lalu ikut tekak tu..hurmmm..nikmatnya...
PUDING CINCAU BANDUNG
200-230 gm gula pasir
1000 ml air
1 tin susu cair (400ml)
1 tiub cincau ~ 250gm, disagat halus
Langkah² Penyediaan
1. Rebus agar² tali hingga hancur sepenuhnya, baru masukkan gula pasir & biarkan larut sepenuhnya. Untuk agar² serbuk, didihkan air, masukkan campuran agar² serbuk & gula & kacau hinga larut sepenuhnya.
2. Kemudian masukkan susu cair sepenuhnya & kacau rata.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian - 1 bahagian dicampur dengan cincau tadi & 1 bahagian lagi dicampur pewarna merah. Boleh juga sekalikan semuanya & bekukan.
4. Adunan merah tadi dibahagi kepada 2 bahagian lagi. Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang pilihan & bekukan. Kemudian garikkan dengan garpu & tuang adunan cincau tadi. Bekukan. Akhir sekali lapisan merah. Bekukan.
5. Sedap dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment